Dla klienta kupującego jakiś produkt, najważniejszy jest on sam, a nie opakowanie, które go chroni. Jednak docenia on rolę opakowania. Wie, że aby produkt był odpowiedniej jakości, ważne jest, jak i w co jest zapakowany. Obecnie klienci zwracają również uwagę na to czy opakowanie, oprócz tak ważnych funkcji jak ochrona produktu przed uszkodzeniami mechanicznymi i niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, spełniają wymagania ekologiczne.
I tu jest ogromne pole do rozwoju i wdrażania innowacji. Współczesnym opakowaniom, czy to wykonanym z tektury, czy z innego materiału stawiane są coraz wyższe wymagania jakościowe i przydzielane nowe zadania. Najważniejszym oczywiście, jest chronić pakowany produkt przed zmniejszeniem wartości użytkowej. Najbardziej odnosi się to do produktów branży spożywczej i także tu obserwujemy największy rozwój innowacji. Tworzywo, z którego wykonane jest opakowanie, musi być przyjazne człowiekowi, ale także zapewniać przechowywanej żywności jak najdłuższy czas świeżości, dzięki czemu zmniejszy się marnowanie żywności, co jest dużym problemem w krajach rozwiniętych.
Tektura, która jeszcze kilka, kilkanaście lat temu znajdywała zastosowanie głównie jako opakowanie zbiorcze, teraz po wdrożeniu innowacyjnych rozwiązań stała się np. podstawowym tworzywem do wytwarzania opakowań na mleko. I coraz śmielej wkracza na inne tereny w branży spożywczej, dotychczas zarezerwowane dla tworzyw sztucznych i szkła. Dzięki nowym technologiom, zyskała właściwości które pozwalają stosować ją z powodzeniem w dziedzinach, które jeszcze jakiś czas temu, były dla niej niedostępne.
Inne wymagania stawiają opakowaniom producenci i sklepy. Dla nich równie ważne jest aby zapewniało ono łatwość składowania, transportu oraz sprzedaży. Powinno także stanowić nośnik informacji o właściwościach produktu i sposobie jego użytkowania, jak również dobrze promować zawartość. Na tym polu tektura również charakteryzuje się dobrymi właściwościami, łatwość wykonania wysokiej jakości nadruków, odpowiednia sztywność i lekkość, sprawiają, że staje się ona podstawowym materiałem również w branżach pozaspożywczych.
I ostatnia kwestia, ekologia. Pod tym względem, karton jest liderem, i prawdopodobnie jeszcze długo, a być może na zawsze, pozostanie. Opakowania z innych materiałów oczywiście poprawiają się, ale do osiągnięcia poziomu tektury, jeszcze daleka droga.
Udostępnij
Udostępnij
Przemysł druku i produkcji opakowań obejmujący m.in. etykiety, opakowania elastyczne, opakowania tekturowe, w tym z tektury falistej przechodzi ogromną transformację. Ważne jest, aby wszyscy zainteresowani zrozumieli główne wyzwania stojące przed nimi i byli na nie przygotowani.
Z okazji Świąt Wielkanocnych chcielibyśmy przekazać serdeczne życzenia wszystkim naszym klientom, partnerom i pracownikom. Niech te wyjątkowe Święta będą pełne radości, nadziei i wzajemnej życzliwości. W tym czasie niechaj każdy z nas znajdzie chwilę spokoju i refleksji, by docenić piękno życia i otaczające nas szczęście. Niech radosna atmosfera Wielkanocy przyniesie do naszych serc odrodzenie, pokój […]
Upfield Holdings B.V., holenderski producent roślinnych tłuszczów do smarowania, smażenia i pieczenia, zaprezentował pierwsze na świecie, wolne od plastiku i nadające się do recyklingu opakowanie do swoich produktów. Firma działa w 95 krajach, więc zastąpienie opakowań plastikowych papierowymi, to ogromny zysk dla środowiska.
Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (Cepi) opublikowała wstępne statystyki sektora produkcja papieru i tektury w swoich krajach członkowskich za 2023 rok. Całkowita produkcja osiągnęła 74,3 mln ton, co oznacza znacznie niższy poziom porównując rok do roku, przy czym odnotowany spadek dotyczy wszystkich gatunków papieru i tektury.