Podczas targów Fruit Logistica, które odbywały się w Berlinie, firma Mondi Containerboard przedstawiła nowe rozwiązania do produkcji opakowań z tektury falistej, przeznaczonych do pakowania owoców i warzyw. Są to nowe, ekologiczne gatunki papieru: wodoodporny ProVantage Kraftliner Aqua, który chroni produkt przed wilgocią nawet do trzech dni, oraz ProVantage Fluting Aqua.

To ciekawa informacja zarówno dla producentów opakowań z tektury falistej, dla rolników oferujących do sprzedaży owoce i warzywa, jak i dla konsumentów. Nowy materiał pozwala na produkcję niskogramaturowych opakowań, co przekłada się na oszczędności w kosztach surowców i transportu. Lepsza odporność materiału na wilgoć, sprawia, że opakowanie jest bardziej wytrzymałe podczas przewozu, a tym samym konsumenci otrzymują owoce i warzywa dobrze zabezpieczone i opakowane, które nic nie utraciły ze swojej jakości.

Owocowe i warzywa w trakcie transportu, często są narażone na duże wahania temperatury czy wilgotności, dlatego  opakowanie w tym segmencie rynku jest tak ważne. A dlaczego opakowania z tektury? Na podstawie badań przeprowadzonych przez  niemiecki Związek Przemysłu Tekturowego w 2015 roku, konsumenci preferują opakowania z tektury falistej dla warzyw i owoców. Połowa ankietowanych uznała, iż owoce opakowane w taki sposób są wyższej jakości niż te przechowywane w skrzynkach z tworzyw sztucznych. Potwierdza to również badanie Instytutu Badawczego TNS Emnid. Wynika z niego, że dla dwóch trzecich respondentów pudła z tektury falistej są bardziej higieniczne niż wielokrotnie wykorzystywane skrzynki z tworzyw sztucznych.

Udostępnij

Udostępnij