Opakowania tekturowe do żywności

Producenci żywności starają się oferować produkty jak najwyższej jakości. Ważną rolę w tym procesie odgrywa opakowanie. Z jednej strony ma sprawić, że dany produkt będzie wyróżniał się na półce sklepowej, z drugiej, jego zadaniem jest dobrze zabezpieczyć przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Opakowanie ma również posiadać dodatkowe cechy, ważne dla klientów. Ma być lekkie, poręczne i trwałe, co zapewni, że można łatwo i bezpiecznie dostarczyć produkt do domu, oraz wygodnie przechować.

Klienci zwracają coraz większą uwagę na to co spożywają. Coraz więcej z nas szuka produktów ekologicznych o wysokiej zawartości witamin i minerałów. Niewielu z nas jednak zastanawia się nad wpływem światła na jakość produktu. Promieniowanie słoneczne jest dla nas życiodajne, bez słońca ziemia umrze, z drugiej jednak strony promieniowanie słoneczne niszczy w produktach spożywczych witaminy A, B2, D, E, K. Dlatego ważnym jest, aby opakowanie chroniło zawartość przed tego typu wpływem. Opakowania kartonowe są jednym z nielicznych dostępnych na rynku typów opakowań, które chronią wrażliwe produkty i ich cenne składniki odżywcze przed szkodliwym działaniem światła, a jednocześnie spełniają inne warunki cenione przez konsumentów.

Opakowania z papieru i tektury w ogólnej strukturze rynku opakowań do żywności to stanowią ok. 30 proc. rynku, ustępując miejsca tylko opakowaniom z tworzyw sztucznych, które stanowią ok. 45 proc. rynku. Jednak wszyscy zdają sobie sprawę jak trudne w przerobie i uciążliwe dla środowiska są opakowania z tworzyw sztucznych. Jest oczywiście rodzaj tworzyw bardziej przyjazny dla środowiska, ale są to opakowania dużo droższe w produkcji. Warto więc stawiać na kartony, to przyszłość pakowania żywności.

Bookmark the permalink.
  • Telefon

    Nie wiesz co wybrać? Potrzebujesz dodatkowych informacji? Zostaw numer telefonu. Oddzwonimy.

    Imię

    Telefon