Producenci żywności starają się oferować produkty jak najwyższej jakości. Ważną rolę w tym procesie odgrywa opakowanie. Z jednej strony ma sprawić, że dany produkt będzie wyróżniał się na półce sklepowej, z drugiej, jego zadaniem jest dobrze zabezpieczyć przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Opakowanie ma również posiadać dodatkowe cechy, ważne dla klientów. Ma być lekkie, poręczne i trwałe, co zapewni, że można łatwo i bezpiecznie dostarczyć produkt do domu, oraz wygodnie przechować.

Klienci zwracają coraz większą uwagę na to co spożywają. Coraz więcej z nas szuka produktów ekologicznych o wysokiej zawartości witamin i minerałów. Niewielu z nas jednak zastanawia się nad wpływem światła na jakość produktu. Promieniowanie słoneczne jest dla nas życiodajne, bez słońca ziemia umrze, z drugiej jednak strony promieniowanie słoneczne niszczy w produktach spożywczych witaminy A, B2, D, E, K. Dlatego ważnym jest, aby opakowanie chroniło zawartość przed tego typu wpływem. Opakowania kartonowe są jednym z nielicznych dostępnych na rynku typów opakowań, które chronią wrażliwe produkty i ich cenne składniki odżywcze przed szkodliwym działaniem światła, a jednocześnie spełniają inne warunki cenione przez konsumentów.

Opakowania z papieru i tektury, pod względem udziału w ogólnej strukturze rynku opakowań do żywności, ustępują miejsca tylko opakowaniom z tworzyw sztucznych. Jednak wszyscy zdają sobie sprawę jak trudne w recyklingu i uciążliwe dla środowiska są opakowania z tworzyw sztucznych, dlatego ich udział spada, a opakowań tekturowych rośnie. Liczba firm stawiających na kartony uważających, że to jest przyszłość pakowania żywności, jest coraz większa. Sytuację ułatwia rozwój technologiczny, który pozwala na wykorzystanie opakowań tekturowych do nowych zastosowań, dotąd zarezerwowanych dla opakowań plastikowych.

Udostępnij

Udostępnij