Dla klienta kupującego jakiś produkt, najważniejszy jest on sam, a nie opakowanie, które go chroni. Jednak docenia on rolę opakowania. Wie, że aby produkt był odpowiedniej jakości, ważne jest, jak i w co jest zapakowany. Obecnie klienci zwracają również uwagę na to czy opakowanie, oprócz tak ważnych funkcji jak ochrona produktu przed uszkodzeniami mechanicznymi i niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, spełniają wymagania ekologiczne.

I tu jest ogromne pole do rozwoju i wdrażania innowacji. Współczesnym opakowaniom, czy to wykonanym z tektury, czy z innego materiału stawiane są coraz wyższe wymagania jakościowe i przydzielane nowe zadania. Najważniejszym oczywiście, jest chronić pakowany produkt przed zmniejszeniem wartości użytkowej. Najbardziej odnosi się to do produktów branży spożywczej i także tu obserwujemy największy rozwój innowacji. Tworzywo, z którego wykonane jest opakowanie, musi być przyjazne człowiekowi, ale także zapewniać przechowywanej żywności jak najdłuższy czas świeżości, dzięki czemu zmniejszy się marnowanie żywności, co jest dużym problemem w krajach rozwiniętych.

Tektura, która jeszcze kilka, kilkanaście lat temu znajdywała zastosowanie głównie jako opakowanie zbiorcze, teraz po wdrożeniu innowacyjnych rozwiązań stała się np. podstawowym tworzywem do wytwarzania opakowań na mleko. I coraz śmielej wkracza na inne tereny w branży spożywczej, dotychczas zarezerwowane dla tworzyw sztucznych i szkła. Dzięki nowym technologiom, zyskała właściwości które pozwalają stosować ją z powodzeniem w dziedzinach, które jeszcze jakiś czas temu, były dla niej niedostępne.

Inne wymagania stawiają opakowaniom producenci i sklepy. Dla nich równie ważne jest aby zapewniało ono łatwość składowania, transportu oraz sprzedaży. Powinno także stanowić nośnik informacji o właściwościach produktu i sposobie jego użytkowania, jak również dobrze promować zawartość. Na tym polu tektura również charakteryzuje się dobrymi właściwościami, łatwość wykonania wysokiej jakości nadruków, odpowiednia sztywność i lekkość, sprawiają, że staje się ona podstawowym materiałem również w branżach pozaspożywczych.

I ostatnia kwestia, ekologia. Pod tym względem, karton jest liderem, i prawdopodobnie jeszcze długo, a być może na zawsze, pozostanie. Opakowania z innych materiałów oczywiście poprawiają się, ale do osiągnięcia poziomu tektury, jeszcze daleka droga.

Udostępnij

Udostępnij