Pakowanie żywności i napojów w opakowania tekturowe jest powszechne. Wynika ono z jednej strony z właściwości tektury, z drugiej, z dostosowywania się do wymagań klienta. Opakowania z tworzyw sztucznych, które obecnie dominują na rynku spożywczym, są negatywnie postrzegane przez klientów. Producenci żywności, którym zależy, aby ich produkty były postrzegane jako wartościowe, zmuszeni są szukać alternatywnych rozwiązań. Żywność, szczególnie świeża, zapakowana w popularny plastik, jest wygodna w sprzedaży, ale niekoniecznie dobrze widziana przez klienta. Źle oceniane opakowanie, negatywnie wpływa na postrzeganie zawartości.

Alternatywą są opakowania tekturowe i papierowe. Te produkty, nie bez racji, są postrzegane jako ekologiczne. Do tego posiadają właściwości które sprawiają, że doskonale nadają się do pakowania żywności. Najważniejsze to biodegradowalność (cecha równie ważna dla prodecntów), lekkość (wbrew pozorom), odporność na uderzenia, łatwość formowania kształtów, łatwość opisywania (nanoszenia obrazów, kolorów i informacji).

Oczywiście tektura ma również swoje wady, ale te udaje się coraz lepiej eliminować. Najpoważniejszą wadą tektury jest małą odporność na wilgoć. Eliminuje się ją uszlachetniając tekturę powłokami z odpowiednich materiałów. Technologia ta jest już tak zaawansowana, że pakowanie napojów w opakowania kartonowe stało się powszechne. Wnętrza opakowań z tektury pokryte są „śliskimi” powłokami umożliwiającymi pełne opróżnienie zawartości opakowania.

Firma Carlsberg zapowiada wprowadzenie w 2017 roku na rynek biodegradowalnej butelki z włókien drzewnych, czyli tektury. „Butelki” te mają być pozbawione wad butelek z tworzyw sztucznych, a posiadać ich zalety. Będą lekkie, tanie i nie będą „psuć” smaku piwa. Będzie to butelka w pełni biodegradowalna, a więc wszystkie materiały użyte do jej produkcji, w tym materiał „kapsli” będą w całości nadawać się do odzysku.

Dominującym odbiorcą tekturowych opakowań na rynku spożywczym jest sektor żywności przetworzonej i świeżej. Opakowania z tektury stosuje się do pakowania owoców i warzyw, mięsa i ryb, ciast i wyrobów piekarniczych, słodyczy… Opakowania na bazie tektury są szeroko stosowane do pakowania żywności płynnej oraz w gastronomii – opakowania na pizze, kubki jednorazowe, tacki do kuchenek mikrofalowych itp.

Zapotrzebowanie na opakowania z tektury ze strony producentów żywności nie będzie maleć, a wprost przeciwnie. Wraz z wdrażaniem nowych technologii i ulepszaniem własności opakowań kartonowych, będą znacząco rosnąć. Postęp w technologiach produkcji papieru i tektury, powodujący obniżenie ciężaru i zwiększenie wytrzymałości sprzyja rozwojowi rynku opakowań z tektury.

Udostępnij

Udostępnij