Restauracje chcą być eko

Pandemia wpływa na wiele sfer naszego życia. Nasze codzienne przyzwyczajenia musiały ulec zmianie, co wynika z konieczności dostosowania się od obowiązujących ograniczeń. Zmiana ta dotyczy np. stołowania się w restauracji. Osoby które regularnie korzystały z tego typu usług zyskały powód do zmartwień i nie jest bynajmniej konieczność zamawiania jedzenia na wynos, a produkcja dużej ilości śmieci.

Śledząc media społecznościowe można dostrzec, że jest to dla wielu osób bardzo poważny problem. Z jednej strony chciałyby wspierać branżę gastronomiczną, jedną z bardziej poszkodowanych przez pandemię, z drugiej martwią się o środowisko. Nie ukrywajmy też, że to dla wielu jest bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ gotowanie nie jest ich ulubioną czynnością. Jednak dla nich wszystkich problem jest ten sam, dania dostarczane są najczęściej w jednorazowych opakowaniach, co przekłada się na większą ilości odpadów. Uspokajmy więc, można korzystać z usług gastronomicznych na wynos ponieważ branża zadbała o to, aby obecna sytuacja jak najmniej obciążała środowisko naturalne.

Oczywiście w przypadku „jedzenia na wynos” śmieci powstaje więcej, jednak większość lokali gastronomicznych stosuje opakowania z tektury lub innych materiałów, powstających na bazie roślinnej np. kukurydzy, które nadają się do recyklingu lub są kompostowalne. Nie musimy więc rezygnować z naszych ulubionych dań w obawie o środowisko, upewnijmy się jednak, że restauracja z której usług korzystamy, dba o odpowiednie pakowanie.

Takie opakowania są często droższe, podobnie jak drewniane sztućce czy słomki, jest to jednak akceptowane przez konsumentów, którzy rozumieją konieczność troski o środowisko. Klienci nie narzekają, bo wiedzą, że to właściwy wybór. Wystarczy poczytać opinię na ten temat w internecie, aby zauważyć że dla większości korzystających z usług restauracji, ekologiczne opakowanie to ważna kwestia, a trend ten będzie tylko rósł.

Niektóre restauracje poszły jeszcze dalej i oferują jadalne opakowania. Dla wielu osób to jeszcze szok, ale niektórzy już się przyzwyczaili i po skończonym posiłku zjadają również talerz z którego wcześniej korzystali. Są także inne przykłady dbania o środowisko przez lokale gastronomiczne, np. pakowane gotowych dań do wielorazowych opakowań szklanych (za które pobierana jest kaucja), dostawa zamówionych posiłków samochodami przyjaznymi dla środowiska, czyli hybrydowymi lub elektrycznymi, a także stosowanie drewnianych sztućców, które właściwie już stały się powszechne.

Restauracje także chcą być eko i dostosowały opakowania do żywności na wynos do wymagań konsumentów. Ekologiczne rozwiązania w gastronomii to już standard a nie wyjątek. To raczej pakowanie w opakowania styropianowe czy plastikowe to ewenement. To ważne, ponieważ obecnie możemy zamawiać tylko jedzenie na wynos.

Bookmark the permalink.