Pandemia wpływa na wiele sfer naszego życia. Nasze codzienne przyzwyczajenia musiały ulec zmianie, co wynika z konieczności dostosowania się od obowiązujących ograniczeń. Zmiana ta dotyczy np. stołowania się w restauracji. Osoby które regularnie korzystały z tego typu usług zyskały powód do zmartwień i nie jest bynajmniej konieczność zamawiania jedzenia na wynos, a produkcja dużej ilości śmieci.
Śledząc media społecznościowe można dostrzec, że jest to dla wielu osób bardzo poważny problem. Z jednej strony chciałyby wspierać branżę gastronomiczną, jedną z bardziej poszkodowanych przez pandemię, z drugiej martwią się o środowisko. Nie ukrywajmy też, że to dla wielu jest bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ gotowanie nie jest ich ulubioną czynnością. Jednak dla nich wszystkich problem jest ten sam, dania dostarczane są najczęściej w jednorazowych opakowaniach, co przekłada się na większą ilości odpadów. Uspokajmy więc, można korzystać z usług gastronomicznych na wynos ponieważ branża zadbała o to, aby obecna sytuacja jak najmniej obciążała środowisko naturalne.
Oczywiście w przypadku „jedzenia na wynos” śmieci powstaje więcej, jednak większość lokali gastronomicznych stosuje opakowania z tektury lub innych materiałów, powstających na bazie roślinnej np. kukurydzy, które nadają się do recyklingu lub są kompostowalne. Nie musimy więc rezygnować z naszych ulubionych dań w obawie o środowisko, upewnijmy się jednak, że restauracja z której usług korzystamy, dba o odpowiednie pakowanie.
Takie opakowania są często droższe, podobnie jak drewniane sztućce czy słomki, jest to jednak akceptowane przez konsumentów, którzy rozumieją konieczność troski o środowisko. Klienci nie narzekają, bo wiedzą, że to właściwy wybór. Wystarczy poczytać opinię na ten temat w internecie, aby zauważyć że dla większości korzystających z usług restauracji, ekologiczne opakowanie to ważna kwestia, a trend ten będzie tylko rósł.
Niektóre restauracje poszły jeszcze dalej i oferują jadalne opakowania. Dla wielu osób to jeszcze szok, ale niektórzy już się przyzwyczaili i po skończonym posiłku zjadają również talerz z którego wcześniej korzystali. Są także inne przykłady dbania o środowisko przez lokale gastronomiczne, np. pakowane gotowych dań do wielorazowych opakowań szklanych (za które pobierana jest kaucja), dostawa zamówionych posiłków samochodami przyjaznymi dla środowiska, czyli hybrydowymi lub elektrycznymi, a także stosowanie drewnianych sztućców, które właściwie już stały się powszechne.
Restauracje także chcą być eko i dostosowały opakowania do żywności na wynos do wymagań konsumentów. Ekologiczne rozwiązania w gastronomii to już standard a nie wyjątek. To raczej pakowanie w opakowania styropianowe czy plastikowe to ewenement. To ważne, ponieważ obecnie możemy zamawiać tylko jedzenie na wynos.
Udostępnij
Udostępnij
Przemysł druku i produkcji opakowań obejmujący m.in. etykiety, opakowania elastyczne, opakowania tekturowe, w tym z tektury falistej przechodzi ogromną transformację. Ważne jest, aby wszyscy zainteresowani zrozumieli główne wyzwania stojące przed nimi i byli na nie przygotowani.
Z okazji Świąt Wielkanocnych chcielibyśmy przekazać serdeczne życzenia wszystkim naszym klientom, partnerom i pracownikom. Niech te wyjątkowe Święta będą pełne radości, nadziei i wzajemnej życzliwości. W tym czasie niechaj każdy z nas znajdzie chwilę spokoju i refleksji, by docenić piękno życia i otaczające nas szczęście. Niech radosna atmosfera Wielkanocy przyniesie do naszych serc odrodzenie, pokój […]
Upfield Holdings B.V., holenderski producent roślinnych tłuszczów do smarowania, smażenia i pieczenia, zaprezentował pierwsze na świecie, wolne od plastiku i nadające się do recyklingu opakowanie do swoich produktów. Firma działa w 95 krajach, więc zastąpienie opakowań plastikowych papierowymi, to ogromny zysk dla środowiska.
Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (Cepi) opublikowała wstępne statystyki sektora produkcja papieru i tektury w swoich krajach członkowskich za 2023 rok. Całkowita produkcja osiągnęła 74,3 mln ton, co oznacza znacznie niższy poziom porównując rok do roku, przy czym odnotowany spadek dotyczy wszystkich gatunków papieru i tektury.