Sztućce z kartonu

W lipcu bieżącego roku w UE wchodzi w życie zakaz stosowania jednorazowych przedmiotów z tworzyw sztucznych, m.in. sztućców, talerzyków, kubków i słomek. Od pewnego czasu są już dostępne ich zamienniki, z materiałów bardziej przyjaznych środowisku. Teraz na rynku pojawiły się sztućce z kartonu, które są zgodne z prawodawstwem unii i spełniają wymagania producentów żywności i opakowań.

Producentem sztućców jest firma EcoTensil ze Stanów Zjednoczonych, która oferuje je już od lat z powodzeniem, na rynku amerykańskim. Produkty wykonane są z wysokiej jakości kartonu posiadającego certyfikat FSC i nie zawierają w ogóle tworzyw sztucznych. Już wcześniej w Europie były dostępne kartonowe sztućce, nie były jednak one przeznaczone do użytku, a jedynie do ozdoby. Tekturowe sztućce, z których można było korzystać podczas posiłku zawierały, niestety, domieszki plastiku, co z założenia dyskwalifikowało je jako produkty ekologiczne.

Sztućce AquaDot firmy EcoTensil, powstały głównie z myślą o stosowaniu ich do  dań na wynos. Dostosowane są do wielu istniejących rodzajów opakowań, dzięki czemu można je od razu zastosować jako zamienniki obecnie stosowanych plastikowych sztućców. Ich zaletą jest także trwałość oraz to, że nie zmieniają smaku potraw.

Karton używany do produkcji sztućców AquaDot jest podobny do materiału używanego do wytwarzania kubków do kawy, ale nie zawiera plastiku, nadaje się więc  do recyklingu i kompostowania. Sztućce są składane, dzięki czemu, przed rozłożeniem są płaskie, co ułatwia ich dołączanie do gotowych potraw i zapobiega ich uszkodzeniu podczas transportu. Składa się je wzdłuż zaznaczonych kropkami linii w kilka chwil. Producent zadbał również aby posiadały miłą powierzchnię, gładkie krawędzie, wytrzymałość strukturalną i były przyjemne w dotyku.

Sztućce już są stosowane przez kilku dużych producentów gotowych dań. Wkrótce pewnie zyskają większą popularność, zwłaszcza gdy zacznie już obowiązywać całkowity zakaz stosowania plastikowych sztućców.

Źródło: ecotensil.com

Bookmark the permalink.