Pandemia wpływa na wiele sfer naszego życia. Nasze codzienne przyzwyczajenia musiały ulec zmianie, co wynika z konieczności dostosowania się od obowiązujących ograniczeń. Zmiana ta dotyczy np. stołowania się w restauracji. Osoby które regularnie korzystały z tego typu usług zyskały powód do zmartwień i nie jest bynajmniej konieczność zamawiania jedzenia na wynos, a produkcja dużej ilości śmieci.
Śledząc media społecznościowe można dostrzec, że jest to dla wielu osób bardzo poważny problem. Z jednej strony chciałyby wspierać branżę gastronomiczną, jedną z bardziej poszkodowanych przez pandemię, z drugiej martwią się o środowisko. Nie ukrywajmy też, że to dla wielu jest bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ gotowanie nie jest ich ulubioną czynnością. Jednak dla nich wszystkich problem jest ten sam, dania dostarczane są najczęściej w jednorazowych opakowaniach, co przekłada się na większą ilości odpadów. Uspokajmy więc, można korzystać z usług gastronomicznych na wynos ponieważ branża zadbała o to, aby obecna sytuacja jak najmniej obciążała środowisko naturalne.
Oczywiście w przypadku „jedzenia na wynos” śmieci powstaje więcej, jednak większość lokali gastronomicznych stosuje opakowania z tektury lub innych materiałów, powstających na bazie roślinnej np. kukurydzy, które nadają się do recyklingu lub są kompostowalne. Nie musimy więc rezygnować z naszych ulubionych dań w obawie o środowisko, upewnijmy się jednak, że restauracja z której usług korzystamy, dba o odpowiednie pakowanie.
Takie opakowania są często droższe, podobnie jak drewniane sztućce czy słomki, jest to jednak akceptowane przez konsumentów, którzy rozumieją konieczność troski o środowisko. Klienci nie narzekają, bo wiedzą, że to właściwy wybór. Wystarczy poczytać opinię na ten temat w internecie, aby zauważyć że dla większości korzystających z usług restauracji, ekologiczne opakowanie to ważna kwestia, a trend ten będzie tylko rósł.
Niektóre restauracje poszły jeszcze dalej i oferują jadalne opakowania. Dla wielu osób to jeszcze szok, ale niektórzy już się przyzwyczaili i po skończonym posiłku zjadają również talerz z którego wcześniej korzystali. Są także inne przykłady dbania o środowisko przez lokale gastronomiczne, np. pakowane gotowych dań do wielorazowych opakowań szklanych (za które pobierana jest kaucja), dostawa zamówionych posiłków samochodami przyjaznymi dla środowiska, czyli hybrydowymi lub elektrycznymi, a także stosowanie drewnianych sztućców, które właściwie już stały się powszechne.
Restauracje także chcą być eko i dostosowały opakowania do żywności na wynos do wymagań konsumentów. Ekologiczne rozwiązania w gastronomii to już standard a nie wyjątek. To raczej pakowanie w opakowania styropianowe czy plastikowe to ewenement. To ważne, ponieważ obecnie możemy zamawiać tylko jedzenie na wynos.
Udostępnij
Udostępnij
Od wieków drzewa fascynują ludzi swoją długowiecznością, majestatycznym wyglądem i zdolnością przetrwania w ekstremalnych warunkach. Najstarsze drzewa na świecie, liczące tysiące lat, są świadkami historii i zmian klimatycznych, które przetoczyły się przez Ziemię. Najstarszym znanym okazem na świecie jest świerk „Old Tjikko” rosnący w Szwecji, a w Polsce najstarszym drzewem jest cis pospolity z Henrykowa […]
Opakowania są nieodłącznym elementem współczesnej gospodarki, pełniąc kluczową funkcję w ochronie i transporcie towarów. Jednak ich masowe zużycie prowadzi do poważnych wyzwań związanych z gospodarką odpadami. Najnowszy raport Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, dotyczący rynku recyklingu odpadów opakowaniowych w Polsce w 2022 roku, rzuca światło na skalę problemu i stanowi ważny głos w […]
W obliczu rosnących wyzwań związanych z ochroną środowiska, segregacja odpadów staje się kluczowym elementem działań na rzecz zrównoważonego rozwoju. Wyniki badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton pokazują, że Polacy są coraz bardziej świadomi tego obowiązku, a segregacja odpadów opakowaniowych staje się normą w codziennym życiu. Wzrost zaangażowania społeczeństwa jest zauważalny, jednak wyniki […]
Konkurs ART OF PACKAGING to jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej branży opakowań, przyciągające projektantów, studentów oraz profesjonalistów z całego kraju. Edycja 2024, podobnie jak poprzednie, była okazją do zaprezentowania najbardziej innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań w projektowaniu opakowań, a także miejscem, w którym spotkały się wizje twórców i przedstawicieli przemysłu opakowaniowego. Gala Finałowa, która odbyła […]