Nowe europejskie badanie, przeprowadzone przez firmę konsultingową Ramboll, na zlecenie Europejskiego Zrzeszenia Opakowań Papierowych (European Paper Packaging Alliance, EPPA), pokazuje, że jednorazowe naczynia z papieru lub tektury stosowane w restauracjach szybkiej obsługi, są bardziej przyjazne dla środowiska niż ich plastikowe odpowiedniki wielokrotnego użytku. Badanie podważa powszechne przekonanie, że naczynia wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych mają mniejszy wpływ na środowisko.
Ocena cyklu życia (LCA) przeprowadzona przez Ramboll, niezależnego duńskiego konsultanta Komisji Europejskiej i certyfikowana przez TUV, pokazała, znaczące korzyści dla środowiska naturalnego wynikające ze stosowania produktów jednorazowego użytku, szczególnie w zakresie ograniczenia emisji dwutlenku węgla oraz zużycia słodkiej wody. W celu porównania efektywności środowiskowej popularnych jednorazowych i wielorazowych pojemników na żywność i napoje, używanych w restauracjach szybkiej obsługi, wykorzystano aktualne dane z jednego roku, z przemysłu papierniczego, opakowaniowego i gastronomicznego.
W badaniu LCA porównano wpływ jednorazowych opakowań papierowych i tekturowych do żywności i napojów, z wpływem naczyń wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych na środowisko naturalne. Badanie przeprowadzono w restauracjach szybkiej obsługi w całej Europie. Pod uwagę wzięto 24 różne pojemniki na żywność i napoje m.in. kubki, salaterki, pokrywki, talerzyki, sztućce oraz pojemniki na produkty smażone.
Raport pokazał, że naczynia wielokrotnego użytku, wyprodukowane z tworzyw sztucznych, generują o 177% więcej CO2, zużywają o 267% więcej wody słodkiej, wytwarzają o 132% więcej drobnych cząstek stałych, zwiększają zubożenie kopalin o 238% i zakwaszenie ziemi o 72%, w porównaniu do naczyń jednorazowego użytku wyprodukowanych na bazie papieru.
Zgodnie z polityką Komisji Europejskiej, do 2050 r. powinniśmy być neutralni dla klimatu. Aby to osiągnąć musimy do wszelkich zagadnień z tym związanych podchodzić otwarcie i kompleksowo. Decyzje powinny zapadać na podstawie badań naukowych, a nie przekonań i założeń. Mimo, że może się to wydawać sprzeczne z intuicją, badanie LCA wyraźnie pokazało, że zrównoważone produkty jednorazowego użytku z papieru i tektury są lepsze dla środowiska niż plastikowe naczynia wielokrotnego użytku, których głównym problemem jest energia i woda, zużywana podczas mycia i suszenia. Faworyzowanie zestawów wielokrotnego użytku w restauracjach szybkiej obsługi to zwiększenie szkodliwego wpływu na zmiany klimatyczne, zwiększenie zużycie słodkiej wody, zubożenie kopalin, tworzenie się drobnych cząstek stałych i zakwaszenie ziemi w Europie.
Jak wynika z raportu, papier i tektura jest nie tylko lepsza od tworzyw sztucznych w przedmiotach jednorazowego użytku, ale również wielorazowego, zwłaszcza, że w Europie przemysł ten jest na bardzo wysokim poziomie. Produkty tekturowe powstają na bazie surowców pochodzących z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony. Papier i tektura to także najczęściej poddawany recyklingowi materiał opakowaniowy w Europie, z udziałem około 86%. Już dziś 4,5 miliona ton jednorazowych artykułów z tworzyw sztucznych, można łatwo zastąpić papierowymi i kartonowymi zamiennikami, co przełoży się natychmiastowo na pozytywny wpływ na klimat.
Raport jest dostępny pod adresem https://www.cepi.org/bioeconomy-and-the-green-deal-matching-europes-climate-neutrality-and-competitiveness-goals/
Źródło: eppa-eu.org
Udostępnij
Udostępnij
22 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Ziemi – wydarzenie, które od ponad 50 lat jednoczy ludzi na całym świecie wokół troski o środowisko naturalne. Tegoroczne hasło „Nasza moc. Nasza planeta” przypomina, że każdy z nas może mieć realny wpływ na przyszłość naszej planety. W obliczu kryzysu klimatycznego, utraty różnorodności biologicznej i narastających problemów z odpadami, […]
Sektor celulozowo-papierniczy w Europie, reprezentowany przez organizację CEPI, odgrywa kluczową rolę w unijnej gospodarce, wspierając złożone łańcuchy dostaw oraz promując produkcję zgodną z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Wprowadzenie przez Stany Zjednoczone nowych ceł importowych w 2025 roku, w tym potencjalnie na produkty papiernicze, wywołało duże zaniepokojenie w branży. Cła te, sięgające nawet 20% dla […]
Rynek opakowań gotowych do sprzedaży detalicznej (Retail-Ready Packaging, RRP) znajduje się w fazie dynamicznego wzrostu, napędzanego czynnikami demograficznymi, zmianami w handlu detalicznym oraz rosnącym zapotrzebowaniem na bardziej efektywne i ekologiczne rozwiązania opakowaniowe. Według prognoz, globalny popyt na opakowania RRP wzrośnie o 9 milionów ton do 2029 roku, osiągając poziom 43 milionów ton.
Organizacja CEPI opublikowała aktualizację swojej europejskiej metody testowej oceny recyklingowalności opakowań papierowych, stanowiącej kluczowy element strategii przemysłu celulozowo-papierniczego na rzecz gospodarki cyrkularnej. Nowa wersja testu została opracowana we współpracy z inicjatywą 4evergreen oraz wyspecjalizowanymi laboratoriami badawczymi, co pozwoliło na stworzenie jeszcze bardziej precyzyjnych i kompleksowych narzędzi oceny.