Gogol Mogol to innowacyjny gadżet z kartonu, do gotowania jajek. Zaprojektował go Jewgienij Morgalev, naukowiec z KIAN, rosyjskiego zespołu wynalazców. Gogol Mogol to jajko w kartonowym opakowaniu, ale nie zwyczajnym. Kartonowe opakowanie składa się z czterech warstw: zewnętrznej tulei, katalizatora chemicznego i membrany, oddzielającej katalizator od specjalnego materiału, który reaguje z tlenkiem wapnia. Wewnątrz tego skomplikowanego (przynajmniej z opisu) urządzenia, zwykłe jajko. Na razie surowe.

Z opakowania wystaje brązowa taśma – to „zawleczka” połączona z izolacyjną membraną, która rozdziela warstwy pojemnika. Gdy membrana tkwi w „płaszczu” pojemnika, jajko jest bezpieczne. Gdy zawleczka zostanie wyjęta, wyrywa za sobą membranę i substancje chemiczne umieszczone w pojemniku, zaczynają wchodzić ze sobą w reakcję, produkując duże ilości ciepła, które gotują jajo, bez garnka i wody.

Po dwóch minutach jajko jest gotowe do spożycia, wersja „na miękko”. Jeżeli chcemy uzyskać „na twardo” gotujemy je cztery minuty. Gogol Mogol jest jednorazowego użytku i to największa jego wada. Jeżeli chcemy gotować jaka np. „na szlaku”, każde musi być zapakowane do osobnego pojemnika. Projektanci pomyśleli jednak o środowisku. Produkt powstaje z materiałów pochodzących z recyklingu. Na pewno jest to świetny pomysł dla ludzi lubiących aktywnie spędzać czas z dala od cywilizacji.

Wynalazek znalazł uznanie naukowców na całym świecie i zyskał wiele nagród za innowacyjność, m.in. nagrodę Europejskiego Stowarzyszenia Projektowania Opakowań. Niestety nie przełożyło się na jego masową produkcję. Gogol Mogol, póki co jest dostępny jedynie na rosyjskim rynku.

Udostępnij

Udostępnij