Gogol Mogol to innowacyjny gadżet z kartonu, do gotowania jajek. Zaprojektował go Jewgienij Morgalev, naukowiec z KIAN, rosyjskiego zespołu wynalazców. Gogol Mogol to jajko w kartonowym opakowaniu, ale nie zwyczajnym. Kartonowe opakowanie składa się z czterech warstw: zewnętrznej tulei, katalizatora chemicznego i membrany, oddzielającej katalizator od specjalnego materiału, który reaguje z tlenkiem wapnia. Wewnątrz tego skomplikowanego (przynajmniej z opisu) urządzenia, zwykłe jajko. Na razie surowe.
Z opakowania wystaje brązowa taśma – to „zawleczka” połączona z izolacyjną membraną, która rozdziela warstwy pojemnika. Gdy membrana tkwi w „płaszczu” pojemnika, jajko jest bezpieczne. Gdy zawleczka zostanie wyjęta, wyrywa za sobą membranę i substancje chemiczne umieszczone w pojemniku, zaczynają wchodzić ze sobą w reakcję, produkując duże ilości ciepła, które gotują jajo, bez garnka i wody.
Po dwóch minutach jajko jest gotowe do spożycia, wersja „na miękko”. Jeżeli chcemy uzyskać „na twardo” gotujemy je cztery minuty. Gogol Mogol jest jednorazowego użytku i to największa jego wada. Jeżeli chcemy gotować jaka np. „na szlaku”, każde musi być zapakowane do osobnego pojemnika. Projektanci pomyśleli jednak o środowisku. Produkt powstaje z materiałów pochodzących z recyklingu. Na pewno jest to świetny pomysł dla ludzi lubiących aktywnie spędzać czas z dala od cywilizacji.
Wynalazek znalazł uznanie naukowców na całym świecie i zyskał wiele nagród za innowacyjność, m.in. nagrodę Europejskiego Stowarzyszenia Projektowania Opakowań. Niestety nie przełożyło się na jego masową produkcję. Gogol Mogol, póki co jest dostępny jedynie na rosyjskim rynku.