Naukowcy z portugalskiego Uniwersytetu w Coimbrze (FCTUC) i Coimbra Agriculture School (ESAC) opracowali projekt jadalnego opakowania. Powstaje ono na bazie pozostałości z sektora rolno-spożywczego i rybołówstwa.
Opakowanie ma stać się zrównoważoną alternatywą dla plastiku. Przyjmuje postać błony, która powlekając żywność nie tylko ją zabezpiecza, ale także przedłuża jej przydatność do spożycia, a dodatkowo może zostać zjedzona razem z zawartością. Zgodnie z założeniem, warzywa np. brokuły czy szparagi, można gotować bez konieczności zdejmowania opakowania ponieważ zabezpieczająca je błona wykonana jest z naturalnych składników odżywczych o właściwościach zdrowotnych. Opakowanie powstaje z pozostałości różnych produktów spożywczych, m.in. skórek ziemniaków, pigwy i innych owoców o odpowiednich właściwościach oraz osłonek skorupiaków.
Opakowanie opracowane przez naukowców Marisę Gaspar, Marę Bragę i Patrícię Almeida Coimbra z Centrum Badań Inżynierii Procesów Chemicznych i Produktów Leśnych (CIEPQPF) z Wydziału Nauki i Technologii Uniwersytetu w Coimbrze (FCTUC) przeznaczone jest do powlekania owoców, warzyw i serów. Można je nanosić na żywność w postaci ciekłej – sprayu lub stałej – błona. Powłoka zawiera związki bioaktywne/nutraceutyczne, takie jak przeciwutleniacze i probiotyki, co korzystnie wpływa na zdrowie.
Przed otrzymaniem opakowania zespół musiał pokonać kilka trudności. Największym wyzwaniem było znalezienie idealnych surowców, tak aby produkt końcowy miał pożądane właściwości. Konieczne było badanie błon z fizycznego punktu widzenia jak wytrzymałość mechaniczna, aby mogły służyć jako opakowanie. Badanie bioaktywnych właściwości, czyli taki dobór składników, aby po spożyciu miały korzystne działanie dla zdrowia. Badanie wchodzenia w reakcje, gdy łączone są różne związki, a także analiza mikrobiologiczna i sensoryczna błon oraz ocena ich zgodności z produktami dopuszczonymi do spożycia.
Marisa Gaspar, Mara Braga i Patrícia Almeida Coimbra uważają, że rozwiązanie zaproponowane przez ich zespół może być bardzo korzystne zarówno dla przemysłu, jak i dla konsumenta. Jest to podejście skoncentrowane na gospodarce o obiegu zamkniętym. Nie tylko wydłuża okres przydatności produktu do spożycia, ale także zapobiega marnotrawstwu, ogranicza powstawanie odpadów z tworzyw sztucznych, co stanowi poważny problem dla środowiska, a także generuje nowy produkt, który stanowi odżywczy dodatek do żywności.
Badania nad jadalnym opakowaniem rozpoczęto w 2018 r. w ramach projektu MultiBiorefinery, finansowanego z portugalskiego programu COMPETE 2020, który korzysta z funduszy rozwojowych Unii Europejskiej. Badanie zostało wyróżnione nagrodą programu Seed Projects for Interdisciplinary Research – Santander UC, który jest przyznawany multidyscyplinarnym zespołom kierowanym przez młodych naukowców na Uniwersytecie w Coimbrze. Rozwiązanie zostało również nagrodzone w konkursie pomysłów LL2FRESH, którego celem jest poszukiwanie nowych rozwiązań opakowaniowych, metod obróbki żywności oraz nowoczesnych dodatków.
W ramach projektu opublikowano artykuł naukowy w magazynie Food Packaging and Shelf Life, dostępny jest on pod adresem www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214289421000296.
Źródło: uc.pt
Udostępnij
Udostępnij
Nowe Rozporządzenie Unii Europejskiej w sprawie przemieszczania odpadów (EU Waste Shipment Regulation – WSR 1157/2024) budzi poważne obawy wśród przedstawicieli sektora recyklingu. Europejska Konfederacja Przemysłu Recyklingowego (EuRIC) stanowczo apeluje o natychmiastowe wydłużenie terminów wynikających z tego rozporządzenia, aby zapobiec destabilizacji rynków recyklingu oraz utracie konkurencyjności europejskiego przemysłu recyklingowego. Szczególnie zagrożony jest sektor recyklingu papieru i […]
Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (CEPI) reprezentuje sektor celulozowo-papierniczy w Europie, zrzeszając 19 krajowych organizacji branżowych i niemal 860 zakładów produkcyjnych. Przemysł ten zatrudnia ponad 175 000 osób, generując przychody rzędu 100 miliardów euro rocznie. CEPI w pełni popiera unijny cel osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku i podejmuje działania na rzecz gospodarki cyrkularnej, w tym […]
E-CO BOX to innowacyjne opakowanie wysyłkowe stworzone z myślą o wymaganiach współczesnej branży e-commerce. W odpowiedzi na potrzeby firm poszukujących skutecznych, estetycznych i ekologicznych rozwiązań pakowania, ten produkt łączy nowoczesne technologie z wygodą użytkowania.
W świecie handlu detalicznego coraz większe znaczenie odgrywa optymalizacja procesów logistycznych i sprzedażowych, szczególnie w kontekście dynamicznie zmieniających się oczekiwań konsumentów. Jednym z kluczowych elementów tego procesu jest właściwe zarządzanie opakowaniami. To właśnie w tym obszarze niezwykle pomocnym narzędziem okazuje się „The Blue Book” – publikacja wydana przez Efficient Consumer Response (ECR) Executive Board. Nazywana […]