Nowe europejskie badanie, przeprowadzone przez firmę konsultingową Ramboll, na zlecenie Europejskiego Zrzeszenia Opakowań Papierowych (European Paper Packaging Alliance, EPPA), pokazuje, że jednorazowe naczynia z papieru lub tektury stosowane w restauracjach szybkiej obsługi, są bardziej przyjazne dla środowiska niż ich plastikowe odpowiedniki wielokrotnego użytku. Badanie podważa powszechne przekonanie, że naczynia wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych mają mniejszy wpływ na środowisko.
Ocena cyklu życia (LCA) przeprowadzona przez Ramboll, niezależnego duńskiego konsultanta Komisji Europejskiej i certyfikowana przez TUV, pokazała, znaczące korzyści dla środowiska naturalnego wynikające ze stosowania produktów jednorazowego użytku, szczególnie w zakresie ograniczenia emisji dwutlenku węgla oraz zużycia słodkiej wody. W celu porównania efektywności środowiskowej popularnych jednorazowych i wielorazowych pojemników na żywność i napoje, używanych w restauracjach szybkiej obsługi, wykorzystano aktualne dane z jednego roku, z przemysłu papierniczego, opakowaniowego i gastronomicznego.
W badaniu LCA porównano wpływ jednorazowych opakowań papierowych i tekturowych do żywności i napojów, z wpływem naczyń wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych na środowisko naturalne. Badanie przeprowadzono w restauracjach szybkiej obsługi w całej Europie. Pod uwagę wzięto 24 różne pojemniki na żywność i napoje m.in. kubki, salaterki, pokrywki, talerzyki, sztućce oraz pojemniki na produkty smażone.
Raport pokazał, że naczynia wielokrotnego użytku, wyprodukowane z tworzyw sztucznych, generują o 177% więcej CO2, zużywają o 267% więcej wody słodkiej, wytwarzają o 132% więcej drobnych cząstek stałych, zwiększają zubożenie kopalin o 238% i zakwaszenie ziemi o 72%, w porównaniu do naczyń jednorazowego użytku wyprodukowanych na bazie papieru.
Zgodnie z polityką Komisji Europejskiej, do 2050 r. powinniśmy być neutralni dla klimatu. Aby to osiągnąć musimy do wszelkich zagadnień z tym związanych podchodzić otwarcie i kompleksowo. Decyzje powinny zapadać na podstawie badań naukowych, a nie przekonań i założeń. Mimo, że może się to wydawać sprzeczne z intuicją, badanie LCA wyraźnie pokazało, że zrównoważone produkty jednorazowego użytku z papieru i tektury są lepsze dla środowiska niż plastikowe naczynia wielokrotnego użytku, których głównym problemem jest energia i woda, zużywana podczas mycia i suszenia. Faworyzowanie zestawów wielokrotnego użytku w restauracjach szybkiej obsługi to zwiększenie szkodliwego wpływu na zmiany klimatyczne, zwiększenie zużycie słodkiej wody, zubożenie kopalin, tworzenie się drobnych cząstek stałych i zakwaszenie ziemi w Europie.
Jak wynika z raportu, papier i tektura jest nie tylko lepsza od tworzyw sztucznych w przedmiotach jednorazowego użytku, ale również wielorazowego, zwłaszcza, że w Europie przemysł ten jest na bardzo wysokim poziomie. Produkty tekturowe powstają na bazie surowców pochodzących z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony. Papier i tektura to także najczęściej poddawany recyklingowi materiał opakowaniowy w Europie, z udziałem około 86%. Już dziś 4,5 miliona ton jednorazowych artykułów z tworzyw sztucznych, można łatwo zastąpić papierowymi i kartonowymi zamiennikami, co przełoży się natychmiastowo na pozytywny wpływ na klimat.
Raport jest dostępny pod adresem https://www.cepi.org/bioeconomy-and-the-green-deal-matching-europes-climate-neutrality-and-competitiveness-goals/
Źródło: eppa-eu.org
Udostępnij
Udostępnij
Od wieków drzewa fascynują ludzi swoją długowiecznością, majestatycznym wyglądem i zdolnością przetrwania w ekstremalnych warunkach. Najstarsze drzewa na świecie, liczące tysiące lat, są świadkami historii i zmian klimatycznych, które przetoczyły się przez Ziemię. Najstarszym znanym okazem na świecie jest świerk „Old Tjikko” rosnący w Szwecji, a w Polsce najstarszym drzewem jest cis pospolity z Henrykowa […]
Opakowania są nieodłącznym elementem współczesnej gospodarki, pełniąc kluczową funkcję w ochronie i transporcie towarów. Jednak ich masowe zużycie prowadzi do poważnych wyzwań związanych z gospodarką odpadami. Najnowszy raport Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, dotyczący rynku recyklingu odpadów opakowaniowych w Polsce w 2022 roku, rzuca światło na skalę problemu i stanowi ważny głos w […]
W obliczu rosnących wyzwań związanych z ochroną środowiska, segregacja odpadów staje się kluczowym elementem działań na rzecz zrównoważonego rozwoju. Wyniki badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton pokazują, że Polacy są coraz bardziej świadomi tego obowiązku, a segregacja odpadów opakowaniowych staje się normą w codziennym życiu. Wzrost zaangażowania społeczeństwa jest zauważalny, jednak wyniki […]
Konkurs ART OF PACKAGING to jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej branży opakowań, przyciągające projektantów, studentów oraz profesjonalistów z całego kraju. Edycja 2024, podobnie jak poprzednie, była okazją do zaprezentowania najbardziej innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań w projektowaniu opakowań, a także miejscem, w którym spotkały się wizje twórców i przedstawicieli przemysłu opakowaniowego. Gala Finałowa, która odbyła […]