Polska Izba Opakowań podała szacunki dotyczące udziału opakowań z różnych materiałów na rynku opakowań do żywności i napojów oraz dodatków do żywności. Nadal największy udział mają opakowania z tworzyw sztucznych – ok. 42% wszystkich opakowań, na drugim miejscu plasują się opakowania z papieru i tektury z ok. 26-procentowym udziałem w rynku, na kolejnych miejscach znalazły się opakowania szklane (16%) metalowe (13%) i z innych materiałów (3%), głównie z drewna i tekstyliów.

W opakowania z tworzyw sztucznych najczęściej pakowane są mięsa, wędliny, mleko i przetwory mleczne, sery, śmietana, jogurty itp., popularne są także jako opakowania do wody i olejów jadalnych. Tworzywa sztuczne swoją pozycję zawdzięczają również, nadal popularnym, torebkom foliowym, które pomimo „zachęt” do ograniczania ich stosowania, są nadal często używane do pakowania „luzem” owoców, warzyw, ryb, mięsa, wędlin, szczególnie w małych sklepach.

W opakowania z papieru i tektury najczęściej pakujemy wyroby cukiernicze, słodycze, przyprawy, herbaty, kawy, niektóre gotowe potrawy jak np. pizze, a także produkty sypkie jak cukier, mąka, kasze, ryż itp. Popularność zyskuje również pakowanie pieczywa w torebki papierowe. Coraz bardziej powszechne staje się także używanie papieru do pakowania wędlin i serów w porcjach zamawianych przez klienta. Na popularności zyskują torby papierowe, jako opakowanie „zbiorcze” dla zakupionych produktów spożywczych, które coraz mocniej wypierają torby plastikowe.

Opakowania szklane, które zajmują trzecią pozycję, największy udział mają jako opakowania do alkoholi oraz przetworów owocowych i soków. W opakowania szklane przeważnie pakowane są także musztardy, tarty chrzan, majonez i inne sosy. Opakowania metalowe najczęściej znajdują zastosowanie jako opakowania napojów (puszki), opakowania dla ryb i przetworów rybnych, a także przetworów warzywnych (sałatki, kukurydza, groszek) i mięsnych.

Polska Izba Opakowań przeanalizowała również wpływ COVID-19 na rynek opakowań. W okresie pandemii, udział opakowań dla przemysłu spożywczego, w całym w rynku opakowań, wzrósł o ok. 10-12%. Zwiększył się również udział opakowań dla farmacji o ok. 3% oraz dla przemysłu kosmetycznego, środków higieny i ochrony osobistej o ok. 2%. Wzrosty te częściowo wynikają ze znaczącego spadku, o ok. 15%, udziału w sprzedaży opakowań dla wyrobów przemysłowych jak AGD, RTV, farby, chemia gospodarcza, co często było spowodowane wstrzymaniem produkcji przez te działy gospodarki. Polska Izba Opakowań przewiduje, że po „odmrożeniu” gospodarki, sytuacja powinna powoli wracać do normy, czyli opakowania żywności i napojów będą stanowić ok. 62%, opakowania dla wyrobów przemysłowych i środków technicznych ok. 25%, opakowania dla przemysłu farmaceutycznego ok. 7%, a opakowania dla przemysłu kosmetycznego ok. 6% rynku opakowań.

Źródło: pakowanie.info

Udostępnij

Udostępnij

  • Od 1 października 2025 roku w Polsce oficjalnie obowiązuje system kaucyjny — to jedna z najpoważniejszych zmian w polityce gospodarki odpadami w ostatnich latach. Nowe regulacje dotyczą przede wszystkim opakowań po napojach: plastikowych butelek PET, metalowych puszek i (docelowo) szklanych butelek wielokrotnego użytku. Celem systemu jest promowanie recyklingu i ograniczanie ilości odpadów trafiających do środowiska.

  • Projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, zawierający nowe założenia systemu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP), budzi duże kontrowersje wśród przedsiębiorców, organizacji odzysku i przedstawicieli branży opakowaniowej. Z jednej strony zakłada on przeniesienie części kosztów związanych z gospodarowaniem odpadami opakowaniowymi na producentów i importerów, zgodnie z zasadą „zanieczyszczający płaci”, ale jednocześnie jego kształt i sposób działania […]

  • Rynek opakowań stoi dziś w obliczu nowych wyzwań, które mogą kształtować jego przyszłość na wiele lat. Raport Smithers prognozuje, że globalny popyt na opakowania ma osiągnąć 1,52 biliona dolarów do 2030 roku. W scenariuszu bazowym tempo wzrostu wynosi ok. 3,8 %, ale w wariancie optymistycznym może wzrosnąć do 3,9 %, zaś w pesymistycznym spaść do […]

  • Unia Europejska od kilku lat intensyfikuje działania na rzecz ograniczenia ilości odpadów i przejścia do gospodarki o obiegu zamkniętym. W odpowiedzi na wyzwania związane z nadmiernym zużyciem opakowań jednorazowych i negatywnym wpływem na środowisko naturalne, wprowadza nowe regulacje, które radykalnie zmieniają zasady projektowania, produkcji i utylizacji opakowań w całej UE.