Pakowanie żywności i napojów w opakowania tekturowe jest powszechne. Wynika ono z jednej strony z właściwości tektury, z drugiej, z dostosowywania się do wymagań klienta. Opakowania z tworzyw sztucznych, które obecnie dominują na rynku spożywczym, są negatywnie postrzegane przez klientów. Producenci żywności, którym zależy, aby ich produkty były postrzegane jako wartościowe, zmuszeni są szukać alternatywnych rozwiązań. Żywność, szczególnie świeża, zapakowana w popularny plastik, jest wygodna w sprzedaży, ale niekoniecznie dobrze widziana przez klienta. Źle oceniane opakowanie, negatywnie wpływa na postrzeganie zawartości.
Alternatywą są opakowania tekturowe i papierowe. Te produkty, nie bez racji, są postrzegane jako ekologiczne. Do tego posiadają właściwości które sprawiają, że doskonale nadają się do pakowania żywności. Najważniejsze to biodegradowalność (cecha równie ważna dla prodecntów), lekkość (wbrew pozorom), odporność na uderzenia, łatwość formowania kształtów, łatwość opisywania (nanoszenia obrazów, kolorów i informacji).
Oczywiście tektura ma również swoje wady, ale te udaje się coraz lepiej eliminować. Najpoważniejszą wadą tektury jest małą odporność na wilgoć. Eliminuje się ją uszlachetniając tekturę powłokami z odpowiednich materiałów. Technologia ta jest już tak zaawansowana, że pakowanie napojów w opakowania kartonowe stało się powszechne. Wnętrza opakowań z tektury pokryte są „śliskimi” powłokami umożliwiającymi pełne opróżnienie zawartości opakowania.
Firma Carlsberg zapowiada wprowadzenie w 2017 roku na rynek biodegradowalnej butelki z włókien drzewnych, czyli tektury. „Butelki” te mają być pozbawione wad butelek z tworzyw sztucznych, a posiadać ich zalety. Będą lekkie, tanie i nie będą „psuć” smaku piwa. Będzie to butelka w pełni biodegradowalna, a więc wszystkie materiały użyte do jej produkcji, w tym materiał „kapsli” będą w całości nadawać się do odzysku.
Dominującym odbiorcą tekturowych opakowań na rynku spożywczym jest sektor żywności przetworzonej i świeżej. Opakowania z tektury stosuje się do pakowania owoców i warzyw, mięsa i ryb, ciast i wyrobów piekarniczych, słodyczy… Opakowania na bazie tektury są szeroko stosowane do pakowania żywności płynnej oraz w gastronomii – opakowania na pizze, kubki jednorazowe, tacki do kuchenek mikrofalowych itp.
Zapotrzebowanie na opakowania z tektury ze strony producentów żywności nie będzie maleć, a wprost przeciwnie. Wraz z wdrażaniem nowych technologii i ulepszaniem własności opakowań kartonowych, będą znacząco rosnąć. Postęp w technologiach produkcji papieru i tektury, powodujący obniżenie ciężaru i zwiększenie wytrzymałości sprzyja rozwojowi rynku opakowań z tektury.
Udostępnij
Udostępnij
22 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Ziemi – wydarzenie, które od ponad 50 lat jednoczy ludzi na całym świecie wokół troski o środowisko naturalne. Tegoroczne hasło „Nasza moc. Nasza planeta” przypomina, że każdy z nas może mieć realny wpływ na przyszłość naszej planety. W obliczu kryzysu klimatycznego, utraty różnorodności biologicznej i narastających problemów z odpadami, […]
Sektor celulozowo-papierniczy w Europie, reprezentowany przez organizację CEPI, odgrywa kluczową rolę w unijnej gospodarce, wspierając złożone łańcuchy dostaw oraz promując produkcję zgodną z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Wprowadzenie przez Stany Zjednoczone nowych ceł importowych w 2025 roku, w tym potencjalnie na produkty papiernicze, wywołało duże zaniepokojenie w branży. Cła te, sięgające nawet 20% dla […]
Rynek opakowań gotowych do sprzedaży detalicznej (Retail-Ready Packaging, RRP) znajduje się w fazie dynamicznego wzrostu, napędzanego czynnikami demograficznymi, zmianami w handlu detalicznym oraz rosnącym zapotrzebowaniem na bardziej efektywne i ekologiczne rozwiązania opakowaniowe. Według prognoz, globalny popyt na opakowania RRP wzrośnie o 9 milionów ton do 2029 roku, osiągając poziom 43 milionów ton.
Organizacja CEPI opublikowała aktualizację swojej europejskiej metody testowej oceny recyklingowalności opakowań papierowych, stanowiącej kluczowy element strategii przemysłu celulozowo-papierniczego na rzecz gospodarki cyrkularnej. Nowa wersja testu została opracowana we współpracy z inicjatywą 4evergreen oraz wyspecjalizowanymi laboratoriami badawczymi, co pozwoliło na stworzenie jeszcze bardziej precyzyjnych i kompleksowych narzędzi oceny.