Producenci żywności starają się oferować produkty jak najwyższej jakości. Ważną rolę w tym procesie odgrywa opakowanie. Z jednej strony ma sprawić, że dany produkt będzie wyróżniał się na półce sklepowej, z drugiej, jego zadaniem jest dobrze zabezpieczyć przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Opakowanie ma również posiadać dodatkowe cechy, ważne dla klientów. Ma być lekkie, poręczne i trwałe, co zapewni, że można łatwo i bezpiecznie dostarczyć produkt do domu, oraz wygodnie przechować.

Klienci zwracają coraz większą uwagę na to co spożywają. Coraz więcej z nas szuka produktów ekologicznych o wysokiej zawartości witamin i minerałów. Niewielu z nas jednak zastanawia się nad wpływem światła na jakość produktu. Promieniowanie słoneczne jest dla nas życiodajne, bez słońca ziemia umrze, z drugiej jednak strony promieniowanie słoneczne niszczy w produktach spożywczych witaminy A, B2, D, E, K. Dlatego ważnym jest, aby opakowanie chroniło zawartość przed tego typu wpływem. Opakowania kartonowe są jednym z nielicznych dostępnych na rynku typów opakowań, które chronią wrażliwe produkty i ich cenne składniki odżywcze przed szkodliwym działaniem światła, a jednocześnie spełniają inne warunki cenione przez konsumentów.

Opakowania z papieru i tektury, pod względem udziału w ogólnej strukturze rynku opakowań do żywności, ustępują miejsca tylko opakowaniom z tworzyw sztucznych. Jednak wszyscy zdają sobie sprawę jak trudne w recyklingu i uciążliwe dla środowiska są opakowania z tworzyw sztucznych, dlatego ich udział spada, a opakowań tekturowych rośnie. Liczba firm stawiających na kartony uważających, że to jest przyszłość pakowania żywności, jest coraz większa. Sytuację ułatwia rozwój technologiczny, który pozwala na wykorzystanie opakowań tekturowych do nowych zastosowań, dotąd zarezerwowanych dla opakowań plastikowych.

Udostępnij

Udostępnij

  • Od 1 października 2025 roku w Polsce oficjalnie obowiązuje system kaucyjny — to jedna z najpoważniejszych zmian w polityce gospodarki odpadami w ostatnich latach. Nowe regulacje dotyczą przede wszystkim opakowań po napojach: plastikowych butelek PET, metalowych puszek i (docelowo) szklanych butelek wielokrotnego użytku. Celem systemu jest promowanie recyklingu i ograniczanie ilości odpadów trafiających do środowiska.

  • Projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, zawierający nowe założenia systemu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP), budzi duże kontrowersje wśród przedsiębiorców, organizacji odzysku i przedstawicieli branży opakowaniowej. Z jednej strony zakłada on przeniesienie części kosztów związanych z gospodarowaniem odpadami opakowaniowymi na producentów i importerów, zgodnie z zasadą „zanieczyszczający płaci”, ale jednocześnie jego kształt i sposób działania […]

  • Rynek opakowań stoi dziś w obliczu nowych wyzwań, które mogą kształtować jego przyszłość na wiele lat. Raport Smithers prognozuje, że globalny popyt na opakowania ma osiągnąć 1,52 biliona dolarów do 2030 roku. W scenariuszu bazowym tempo wzrostu wynosi ok. 3,8 %, ale w wariancie optymistycznym może wzrosnąć do 3,9 %, zaś w pesymistycznym spaść do […]

  • Unia Europejska od kilku lat intensyfikuje działania na rzecz ograniczenia ilości odpadów i przejścia do gospodarki o obiegu zamkniętym. W odpowiedzi na wyzwania związane z nadmiernym zużyciem opakowań jednorazowych i negatywnym wpływem na środowisko naturalne, wprowadza nowe regulacje, które radykalnie zmieniają zasady projektowania, produkcji i utylizacji opakowań w całej UE.