Aby poprawić jakość segregacji odpadów i ułatwić życie konsumentom, Fundacja ProKarton przygotowała projekt oznaczeń na opakowania kartonowe do płynnej żywności, które informują do którego pojemnika powinno się je wyrzucić.
Właściwe dzielenie odpadów na frakcje pozwala odzyskiwać surowce wtórne, które są coraz cenniejsze. Dodatkowo takie działania zbliżają nas do gospodarki o obiegu zamkniętym, a jej osiągnięcie to cel do którego dążymy. Selektywna zbiórka wymaga nieco wysiłku, czasem musimy zastanowić się w którym pojemniku umieścić odpady, w szczególnych przypadkach musimy znaleźć na ten temat informację np. w internecie. Konieczne też jest rozdzielanie pojedynczych odpadów na frakcję np. usuwanie taśmy klejącej, zszywek, czy innych dodatków z opakowań kartonowych. Pamiętajmy jednak, że takie postępowanie ma ogromny sens, chronimy środowisko, które jest dobrem wspólnym i bez którego nie możemy żyć.
W przypadku kartonów do płynnej żywności, podobnie jak w przypadku innych opakowań kartonowych, głównym odzyskiwanym komponentem jest celuloza, która stanowi ok. 75% całości materiałów, z których są wykonane. Jednak w przeciwieństwie do zwykłych kartonów, opakowania po płynach umieszcza się w innym pojemniku. Opakowania kartonowe wrzucamy do pojemnika niebieskiego (na papier), opakowania kartonowe po płynnej żywności wyrzucamy do pojemnika żółtego. Kojarzy on nam się z odpadami z tworzyw sztucznych i metalu, i to prawidłowe skojarzenie, ale do niego powinny trafiać także opakowania wielomateriałowe, a takim jest karton do płynnej żywności. Wiele osób nadal ma z tym problem. Jak pokazało zeszłoroczne badanie społeczne Fundacji ProKarton mimo, że 77% ankietowanych segreguje odpady opakowaniowe, to 49% wciąż ma wątpliwości, do którego kosza powinien trafić karton po mleku czy soku.
Problemu ten można rozwiązać umieszczając odpowiednie oznaczenia, które informują, co należy zrobić z opakowaniem po wykorzystaniu jego zawartości. To bardzo dobry pomysł. Niestety nie na każdym potencjalnym odpadzie da się umieścić takie oznaczenie, ale opakowania świetnie się do tego nadają. Niektóre marki i sieci wprowadziły podobne działania już wcześniej i spotkało się z pozytywnym odbiorem konsumentów oraz potwierdziło społeczne zapotrzebowanie na tego typu oznaczenia.
Fundacja ProKarton przygotowała uniwersalny, bezpłatny projekt piktogramu w trzech wersjach kolorystycznych, który każdy producent może wykorzystać jako gotowy element szaty graficznej opakowania. Piktogram będzie odpowiedni na każde opakowanie kartonowe do płynnej żywności, niezależnie od zawartości (mleko, sok, przetwory mleczne, warzywne lub smoothie) i wielkości. Uniwersalne piktogramy przygotowane przez Fundację można pobrać ze strony internetowej http://prokarton.org/oznaczenia-na-kartony/. Korzystanie z nich jest dla producentów całkowicie darmowe.
Źródło: prokarton.org
Udostępnij
Udostępnij
Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (CEPI) reprezentuje sektor celulozowo-papierniczy w Europie, zrzeszając 19 krajowych organizacji branżowych i niemal 860 zakładów produkcyjnych. Przemysł ten zatrudnia ponad 175 000 osób, generując przychody rzędu 100 miliardów euro rocznie. CEPI w pełni popiera unijny cel osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku i podejmuje działania na rzecz gospodarki cyrkularnej, w tym […]
E-CO BOX to innowacyjne opakowanie wysyłkowe stworzone z myślą o wymaganiach współczesnej branży e-commerce. W odpowiedzi na potrzeby firm poszukujących skutecznych, estetycznych i ekologicznych rozwiązań pakowania, ten produkt łączy nowoczesne technologie z wygodą użytkowania.
W świecie handlu detalicznego coraz większe znaczenie odgrywa optymalizacja procesów logistycznych i sprzedażowych, szczególnie w kontekście dynamicznie zmieniających się oczekiwań konsumentów. Jednym z kluczowych elementów tego procesu jest właściwe zarządzanie opakowaniami. To właśnie w tym obszarze niezwykle pomocnym narzędziem okazuje się „The Blue Book” – publikacja wydana przez Efficient Consumer Response (ECR) Executive Board. Nazywana […]
Tworzywa sztuczne odgrywają kluczową rolę w codziennym życiu, jednak coraz więcej dowodów wskazuje na to, że chemikalia zawarte w tych materiałach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Wykorzystywane m.in. w opakowaniach do żywności, materiały te zawierają toksyczne związki chemiczne, które przenikają do środowiska, a także do organizmu człowieka, wywołując liczne problemy zdrowotne.