Opakowania się niezbędne i kluczowe w utrzymaniu efektywnego działania łańcucha dostaw produktów spożywczych i farmaceutycznych w czasach pandemii koronawirusa, jednocześnie jednak konsumenci oczekują ograniczenia wykorzystania opakowań z tworzyw sztucznych i jest to potrzeba, którą należy uwzględnić, nawet w tym trudnym czasie.

Tektura jest materiałem, który w tym kontekście wyróżnia się na tle innych. Opakowania kartonowe w łatwy sposób umożliwiają ponowne ich wykorzystanie lub recykling, zapewniają ograniczenie emisji dwutlenku węgla oraz zapobiegają generowaniu innych rodzajów odpadów czy zanieczyszczeń. Oferują więc tak wiele korzyści, że żadene inne opakowania nie mogą się z nimi równać.

Nie wymyślono jeszcze złotego środka, który rozwiązałby problem plastiku w łańcuchu dostaw żywności i napojów, ale istnieją alternatywne materiały, którymi można w łatwy sposób zastąpić większość aktualnie wykorzystywanych opakowań plastikowych. Najlepsza pod tym względem jest tektura falista. Wytwarzana jest ona z naturalnych włókien i może być poddawana recyklingowi nawet siedmiokrotnie. Opakowania z tektury falistej zawierają średnio aż 68% materiału pozyskanego z recyklingu, co także jest ogromnym wyróżnikiem tego typu opakowań. Dzięki wysokiej świadomości konsumentów i rozwiniętej infrastrukturze, wskaźnik recyklingu papieru i tektury wynosi 85%, co jest wartością dwukrotnie wyższą niż plastiku – 42%.

Zastąpienie plastiku tekturą falistą niesie z sobą wiele możliwości. Sprzyja realizacji celów firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. Wykorzystanie ekologicznych rozwiązań w obszarze opakowań to również dobry sposób na wyróżnienie się na tle konkurencji. Pamiętajmy, że 75% konsumentów deklaruje, że w swoich decyzjach zakupowych uwzględnia wpływ opakowania na środowisko.

Innym kluczowym atutem opakowań tekturowych jest ich naturalna estetyka i ogromne możliwości zadrukowania. Najnowsze badania francuskiej organizacji branżowej Cartin Ondulé De France pokazują, że liczba klientów kupujących warzywa i owoce rośnie nawet o 16%, gdy towary te prezentowane są na tekturowych tackach, a nie na metalowych półkach czy w plastikowych opakowaniach.

Pudełka tekturowe umożliwiają zgodny z zasadami higieny i efektywny transport produktów. Lekki i wytrzymały materiał nie tylko usprawnia przewóz, ale również redukuje czas pakowania, zwiększając wydajność dostaw. Opakowania tekturowe także doskonale więc wpisują się w strategię Gospodarki Obiegu Zamkniętego Komisji Europejskiej. Obecnie jednak ich największą wartością jest to, że przyczyniają się w dużym stopniu do zapewnienia ciągłości dostaw żywości i leków w Europie.

W trakcie kryzysu spowodowanego przez wirus COVID-19 znaczenie opakowań zostało docenione przez rządy i sieci sprzedaży na całym świecie. Jednak to właśnie pudełka kartonowe odgrywają kluczową rolę, wspierając producentów w dostarczaniu społecznościom niezbędnych produktów wtedy, gdy najbardziej ich potrzebują.

Epidemia koronawirusa wywróciła świat do góry nogami, to największy kryzys od czasu II wojny światowej. Jednak nawet w obliczu zagrożenia nie możemy zapominać o innych ważnych aspektach, takich jak zapewnienie czystego środowiska naturalnego – to także element walki o zdrowie społeczeństw. W tym trudnym okresie nie zmieniajmy więc przyzwyczajeń na „bardziej szkodliwe” i nadal zwracajmy uwagę na ekologię. W UE rocznie produkuje się 20 milionów ton opakowań plastikowych. Pomimo licznych działań wspierających ich recykling, co roku do oceanów trafia ponad 8 milionów ton odpadów z tworzyw sztucznych, a wiele z tego co pozostaje, kończy na wysypisku śmieci. Nie możemy się na to godzić.

Udostępnij

Udostępnij