Mikrobiologiczne skażenie owoców i warzyw to poważny problem dla sprzedawców detalicznych. Bakterie patogenów zagrażają bezpieczeństwu żywności, a więc i naszemu zdrowiu. Powodujące psucie się owoców i warzyw, a więc dodatkowa także, skracają okres przydatności do spożycia, a więc szybciej należy je dostarczyć finalnemu klientowi. Co więc zrobić, abyśmy mogli cieszyć się smacznym i zdrowym jedzeniem? Kluczowe znaczenie ma opakowanie, a z pomocą przyszła nauka.
Badanie przeprowadzone przez prof. Rosalbę Lanciotti na Wydziale Nauk o Rolnictwie i Żywności Uniwersytetu Bolońskiego wykazało, że tacki z tektury falistej, poprzez redukcję mikrobiologicznego zanieczyszczenia krzyżowego, przyczyniają się do poprawy świeżości, zapachu, wyglądu i smaku owoców, czyli czynników o kluczowym znaczeniu dla klientów. Co równie ważne, ograniczenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego, poprzez poprawę bezpieczeństwa żywności, pomaga rozwiązać poważny problem sprzedawców detalicznych, a mianowicie wydłuża okres świeżości nawet o 3 dni.
Do tej pory nie było naukowego dowodu na to, że tektura falista jest czystsza i bezpieczniejsza od opakowań plastikowych. Jednak najnowsze odkrycia wykazały, że pofałdowania znacznie zmniejszają kontaminację mikrobiologiczną, w porównaniu z produktami pakowanymi w plastikowe pojemniki wielokrotnego użytku (RPC). Wynik testów są więc najlepszym dowodem na to, że tektura falista jest znacznie lepsza, jeśli chodzi o zapobieganie zanieczyszczeniom mikrobiologicznym. Nauka nie ma wątpliwości, tektura falista bije na głowę RPC. Jeżeli chcesz dłużej cieszyć się świeżymi owocami i warzywami, trzymaj je na podkładkach tekturowych.
Opakowania z tektury falistej pozostawiają więc konkurencję daleko za sobą, zwłaszcza jeśli chodzi o ochronę świeżych produktów. Zapewniają nie tylko wysokie bezpieczeństwo przechowywania owoców i warzyw, ale również wysoką higienę. A to przecież nie jedyne zalety opakowań tekturowych. Można na nie łatwo nanosić wydruki wysokiej jakości, stają się więc skutecznym narzędziem marketingowym. Równie łatwo można nadawać im pożądany kształt, przez co nie tylko dobrze są dostosowane do zawartości, ale także pozwalają na optymalizację dostaw i dystrybucji. Tektura falista to również świetny przykład na realizację gospodarki o obiegu zamkniętym – nawet w ponad 80% może być wykonana z materiałów pochodzących z recyklingu i nadaje się do dalszego przetwarzania. Do tego jest wykonana z surowców pochodzących ze źródeł odnawialnych i nie zaszkodzi środowisku, jeżeli do niego trafi.
Więcej o ważnym odkryciu i innych zaletach tektury falistej na stronie www.corrugated-ofcourse.eu.
Udostępnij
Udostępnij
Przemysł druku i produkcji opakowań obejmujący m.in. etykiety, opakowania elastyczne, opakowania tekturowe, w tym z tektury falistej przechodzi ogromną transformację. Ważne jest, aby wszyscy zainteresowani zrozumieli główne wyzwania stojące przed nimi i byli na nie przygotowani.
Z okazji Świąt Wielkanocnych chcielibyśmy przekazać serdeczne życzenia wszystkim naszym klientom, partnerom i pracownikom. Niech te wyjątkowe Święta będą pełne radości, nadziei i wzajemnej życzliwości. W tym czasie niechaj każdy z nas znajdzie chwilę spokoju i refleksji, by docenić piękno życia i otaczające nas szczęście. Niech radosna atmosfera Wielkanocy przyniesie do naszych serc odrodzenie, pokój […]
Upfield Holdings B.V., holenderski producent roślinnych tłuszczów do smarowania, smażenia i pieczenia, zaprezentował pierwsze na świecie, wolne od plastiku i nadające się do recyklingu opakowanie do swoich produktów. Firma działa w 95 krajach, więc zastąpienie opakowań plastikowych papierowymi, to ogromny zysk dla środowiska.
Konfederacja Europejskiego Przemysłu Papierniczego (Cepi) opublikowała wstępne statystyki sektora produkcja papieru i tektury w swoich krajach członkowskich za 2023 rok. Całkowita produkcja osiągnęła 74,3 mln ton, co oznacza znacznie niższy poziom porównując rok do roku, przy czym odnotowany spadek dotyczy wszystkich gatunków papieru i tektury.