Londyńskie Muzeum Wiktorii i Alberta przygotowuje wirtualną wystawę „Pandemic Objects”, na której zaprezentowane zostaną przedmioty codziennego użytku, które w dobie koronawirusa nabrały całkiem nowego znaczenia i wartości. Znajdą się tu m.in. kartonowe opakowania, klamki, papier toaletowy, maszyny do szycia, jak również produkty spożywcze takie jak mąka i drożdże.
Pandemia koronawirusa zmieniła naszą codzienność. Wprowadzone ograniczenia oraz nowe zagrożenia sprawiły, że wiele rzeczy zaczęliśmy postrzegać zupełnie inaczej. To co przed pandemią wydawało się zwykłym przedmiotem codziennego użytku, nagle stało się czymś co jest zagrożeniem lub chroni nas przed nim. Zwyczajne przedmioty, których wcześniej nie zauważaliśmy, znalazły się nagle na pierwszym planie.
Przykładem może tu być klamka od drzwi. Od kiedy ogłoszono, że wirus może przetrwać na jej powierzchni nawet trzy dni, zaczęliśmy unikać dotykania klamek, co uświadomiło nam jak trudne to zadanie. Obecnie są one bardziej postrzegane jako przeszkoda w pokonaniu drzwi, niż jako ułatwienie. Kolejny przykład to nasze kulinarne przyzwyczajenia, które zmieniły się pod wpływem pandemii. Produkty, którym nie poświęcaliśmy zbyt wiele uwagi jak np. mąka i drożdże, stały się nagle bardzo pożądanym towarem. Powodem tego stała się rosnąca popularność pieczenia domowego chleba. Przygotowanie produktów żywnościowych podczas pandemii to nie tylko sposób na aktywność podczas przymusowej izolacji, ale również swego rodzaju terapia, która pomaga radzić sobie ze stresem, rozładowywać negatywne emocje, a także dawać poczucie samowystarczalności.
Szczególne miejsce podczas pandemii zyskały również opakowania. Bezpieczne materiały opakowaniowe, takie jak tektura, znalazły się również w centrum uwagi. Stały się ona dla nas bardzo ważne, szczególnie jeśli nabywamy produkty z takich sektorów jak branża medyczna, środków higieny osobistej czy spożywcza. Wyroby, wcześniej oferowane w supermarketach bez żadnych zabezpieczeń, obecnie są odpowiednio pakowane, by zapewnić kupującym wysoki poziom bezpieczeństwa i higieny. Restauracje, jeśli działają, przestały serwować posiłki do stolików, a tylko oferować zapakowane na wynos. Wielu osobom dopiero ta sytuacja uświadomiła jak ważne są opakowania w zapewnieniu odpowiedniego poziomu higieny. Opakowania tekturowe, umożliwiające sprzedaż gotowych posiłków na wynos, odegrały także jeszcze jedną ważną rolę dla branży gastronomicznej – umożliwiły jej przetrwanie tego trudnego okresu.
Opakowania kartonowe na żywność i napoje od dekad uznawane są za higieniczne i wygodne w użytkowaniu. Spełniają najwyższe standardy pod względem zdrowotnym oraz oferują korzyści wynikające z ich naturalnego pochodzenia. To spowodowało, że znalazły się na wystawie, wśród najważniejszych przedmiotów codziennego użytku czasu pandemii.
Muzeum Wiktorii i Alberta odwołało wszystkie stacjonarne wystawy, więc zespół zaangażował się w stworzenie ich wirtualnego odpowiednika. „Pandemic Objects” prezentując przedmioty codziennego użytku, ma pokazać, jak pandemia zmieniła nasze postrzeganie świata i życia. Niezależnie, czy chodzi o miłość do pieczenia chleba czy lęk przed wirusem przenoszonym na klamkach czy o nowe spojrzenie na pudełka kartonowe, zmieniło się nasze podejście do wielu przedmiotów codziennego użytku i zwykłych czynności. I nawet gdy sytuacja wróci do normy, to doświadczenie pozostanie w nas na zawsze.
Wirtualna wystawa „Pandemic Objects” dostępna będzie na stronie www.vam.ac.uk/blog.
Udostępnij
Udostępnij
Od 1 października 2025 roku w Polsce oficjalnie obowiązuje system kaucyjny — to jedna z najpoważniejszych zmian w polityce gospodarki odpadami w ostatnich latach. Nowe regulacje dotyczą przede wszystkim opakowań po napojach: plastikowych butelek PET, metalowych puszek i (docelowo) szklanych butelek wielokrotnego użytku. Celem systemu jest promowanie recyklingu i ograniczanie ilości odpadów trafiających do środowiska.
Projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, zawierający nowe założenia systemu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP), budzi duże kontrowersje wśród przedsiębiorców, organizacji odzysku i przedstawicieli branży opakowaniowej. Z jednej strony zakłada on przeniesienie części kosztów związanych z gospodarowaniem odpadami opakowaniowymi na producentów i importerów, zgodnie z zasadą „zanieczyszczający płaci”, ale jednocześnie jego kształt i sposób działania […]
Rynek opakowań stoi dziś w obliczu nowych wyzwań, które mogą kształtować jego przyszłość na wiele lat. Raport Smithers prognozuje, że globalny popyt na opakowania ma osiągnąć 1,52 biliona dolarów do 2030 roku. W scenariuszu bazowym tempo wzrostu wynosi ok. 3,8 %, ale w wariancie optymistycznym może wzrosnąć do 3,9 %, zaś w pesymistycznym spaść do […]
Unia Europejska od kilku lat intensyfikuje działania na rzecz ograniczenia ilości odpadów i przejścia do gospodarki o obiegu zamkniętym. W odpowiedzi na wyzwania związane z nadmiernym zużyciem opakowań jednorazowych i negatywnym wpływem na środowisko naturalne, wprowadza nowe regulacje, które radykalnie zmieniają zasady projektowania, produkcji i utylizacji opakowań w całej UE.