Tektura to jeden z przykładów wspaniałego i jednocześnie bardzo prostego materiału. Mimo, że powstał już kilka wieków temu, na przestrzeni lat prawie się nie zmienił, a zakres jego zastosowań cały czas rośnie. Mimo postępu i rozwoju technologii, nadal jest to tylko kilka sklejonych ze sobą i odpowiednio uformowanych warstw papieru.

Tekturę, jako materiał na opakowanie, po raz pierwszy wykorzystano ponad 100 lat temu. Od tego czasu pojawiło się wiele innych materiałów (przede wszytskim tworzywa sztuczne), które miały ją zastąpić, nie nastąpiło to jednak. Tektura nadal jest powszechnie stosowana do produkcji opakowań, co więcej, jej rola w branży rośnie. Tektura falista jest ekologiczna, co docenia coraz większa część społeczeństwa, którego świadomość konieczności ochrony środowiska z roku na rok rośnie. Ziemia, którą eksploatowaliśmy i zanieczyszczaliśmy przez wiele lat, przestaje to wytrzymywać, konieczne są zmiany w naszym zachowaniu.

Tworzywa sztuczne, których użytkowanie jest wygodne i tanie, rozkładają się przez setki, a nawet tysiące lat. Ich usuwanie i przetwarzanie, w przeciwieństwie do produkcji, jest niezwykle skomplikowane i drogie. Tektura wręcz przeciwnie, jest całkowicie biodegradowalna i łatwa w recyklingu. Tektura produkowana z papieru makulaturowego jest obecnie najczęściej używanym typem tego materiału, to w oczywisty sposób wpływa na poprawę stanu środowiska naturalnego.

Niektórzy zarzucają tekturze, że jest produkowana z masy drewnianej, co przyczynia się do wylesiania. Oczywiście tak jest, tektura to materiał którego podstawowym składnikiem jest surowiec pochodzący z drzew. Pamiętajmy jednak, że obecnie w Europie sadzi się więcej drzew niż wycina, co oznacza, że cały czas powiększamy zasoby tego surowca, który znajduje zastosowanie nie tylko do produkcji kartonu. Ważnym elementem procesu produkcji jest także odpowiedzialność producentów, którzy kontrolują swój surowiec i używają tylko tego, który został dopuszczony do obrotu certyfikatami zapewniającymi o jego pochodzeniu z legalnych upraw (zobacz Certyfikat Forest Stewardship Council).

Ogromną zaletą tektury falistej jest jej uniwersalność. Wystarczy udać się do sklepu/sklepów, aby zobaczyć jak szeroki asortyment produktów trafia do tekturowych pudełek – można znaleźć w nich niemal wszystko. Są to zarówno proste pudełka, chroniące towar w czasie transportu, jak i eleganckie, kolorowe i przyciągające wzrok opakowania ekspozycyjne, zachęcające do zakupu ich zawartości. Stosowania kartonu jedynie jako ochrony już dawno odeszło do lamusa, obecnie to pełnoprawne opakowania i ważny element marketingowej walki o klienta. Warto także zwrócić uwagę na szczególny rodzaj opakowań – do żywności. Jak wykazały badania, niektóre artykuły spożywcze, przede wszystkim świeże owoce i warzywa, przechowywane w opakowaniach kartonowych, zachowują świeżość dłużej, niż w opakowaniach plastikowych. To nowy wymiar ochrony środowiska, wynikający nie tylko z przyjazności kartonu dla środowiska – żywność, która dłużej zachowa świeżość, ma większą szansę zostać wykorzystana a nie wyrzucona.

Kolejnym przykładem na skuteczność kartonu w walce o czyste środowisko, jest zastępowanie nim innych materiałów, nawet równie ekologicznych. Coraz powszechniej stosowane są kartonowe palety, zastępując drewniane. Ich wytrzymałość w większości wypadków jest wystarczająca, a dzięki temu, że są lżejsze, przekładają się na niższy koszt transportu. A mniej zużytego paliwa, to mniejsza emisja CO2 do atmosfery. Karton także coraz częściej zastępuje nieekologiczne wkładki styropianowe, czy wypełniacze z tworzyw sztucznych.

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie produktów, stosowanie tektury praktycznie nie ma ograniczeń. Jest to materiał tani, uniwersalny i ekologiczny – korzystajmy więc z tego!

Udostępnij

Udostępnij